Above: before.  Below: after.
      The functional assignment was to create a 10,600 SF space for the School of Building Construction, including flexible format teaching areas, collaborative spaces, and faculty offices.  More comprehensively, the architectural charge was to create a building “that excels in collaboration, sustainability, and technology," and "takes advantage of its unique function and location to make an architectural statement that contributes to the Georgia Tech campus."      To dramatically reduce solar heat gain, maximize daylight harvesting for interior spaces, and create a significant presence and stature the building previously did not have, the project employs a full building solar shading canopy, cantilevering on all 4 sides of the building and 28 feet beyond the east facade.  This approach, combined with 100% daylighting and views on the interior, and high-efficiency decentralized HVAC systems, reduces the energy use of the building by 40%, year-over-year compared to baseline strategies.  In addition, the solar shading structure not only provides an anchor to the surrounding campus landscape, but it additionally shades a primary campus pedestrian corridor at the base of the building.      The interior is designed to facilitate connection among all the school occupants including visitors, students, faculty and staff.  Views and daylighting are shared between private and collaborative spaces on the second level; On the first, flexible format teaching spaces allow for myriad teaching and conference scenarios.  Above all, each of the spaces are visually connected to the exterior campus via a ground-to-roof curtainwall system.      The building aims to be a visible testament to the potential of creative re-use of existing facilities, an adaptive approach to the configuration of academic spaces, and the power that innovative sustainability strategies can have on the overall architectural presence of a built structure in an urban campus setting.
prev / next