BLDGS_Florian Hart_01_for web.jpg
BLDGS_Florian Hart_02_for web.jpg
BLDGS_Florian Hart_03_for web.jpg
BLDGS_Florian Hart_05_for web.JPG
BLDGS_Florian Hart_04_for web.jpg
BLDGS_Florian Hart_09.jpg
BLDGS_Florian Hart_06.jpg
BLDGS_Florian Hart_07.jpg
BLDGS_Florian Hart_11.jpg
BLDGS_Florian Hart_12.jpg
 The neighborhood for the Florian-Hart Residence is one of the city of Atlanta's oldest, ravaged by the Great Fire of 1917 and, more recently, by a new freeway half a block from the site.  The design negotiates between the remaining residential fabric and the new topographic conditions created by the over-under/bypass connections of the nearby freeway. Situated near the low point of the two-block area, as the form of the house stacks up, it shifts to allow views to neighboring parcels, cantilevers to cover private exterior spaces, and advances to the primary street with a front porch.  The intent is to create a presence of a house in a transitional neighborhood that is as formally rich as it is social connected, and as exposed and public as it is private and protected.  The interior of the house is a direct amplication of these urban conditions and spatial strategies.  Four stories are incorporated into the sequence of the house.  The primary floor is double-height, allowing for a mezzanine office to overlook public rooms. At the center of the house a skylight pierces the upper level to bring natural light to the main level, providing a vertical, spatial, and acoustic connection between the floors.  The exterior of the house adopts a strategy of un-painting.  Each of the cement panels has between 5 and 12 coats of various colors, sheens, and mixtures of spray, rolled, and brushed paint applied, in intentionally varied combinations and densities.  As the house ages, layers of paint will erode and colors will be revealed; this process of subtle decomposition is embraced as a fundamental character of the structure.
prev / next